Otpočela Istraživanja Insekata iz Grupe Stenica

UzorkovanjeTokom 2015. godine na području SRP “Slano Kopovo” realizovaće se projekat pod nazivom “Stenice (Heteroptera) slatinskih staništa Vojvodine – Pribavljanje podataka za buduću konzervaciju i popularizacija zanemarene insekatske grupe”.

Projekat je finansiran od strane Rufford fondacije a koordinator projekta je Jelena Šeat – master biolog. Projekat prevashodno ima za cilj da skrene pažnju javnosti na insekte iz grupe stenica i njihova slatinska staništa.

IstraživačiIstraživanja stenica na području AP Vojvodine do sada su uglavnom bila fokusirana na istraživanja poljoprivrednih štetočina, sa izuzetkom popisa faune na područjima nekoliko prirodnih dobara. Međutim, u Srbiji nikada ciljano nisu rađena faunistička istraživanja stenica slatina. Slatinska (halofitna) staništa zbog svoje botaničke jedinstvenosti imaju velike predispozicije da budu insekatski biodiverzitetski centri u Vojvodini i nepravedno su zapostavljana od strane entomologa.

Kako su stenice prilično brojna insekatska grupa, sa kopnenim i vodenim predstavnicima, postoje mogućnosti da se koriste u svrhe monitoringa i procene kvaliteta staništa kao što su slatine. ,,Takođe, sa završetkom projekta formiraćemo listu najznačajnijih vrsta koje zajedno sa svojim slatinskim staništima zahtevaju posebnu pažnju šire javnosti i struke’’ – istakla je Šeat.

Kako bi se stenice, kao grupa insekata popularizovala i proces popisivanja vrsta na području Vojvodine i Srbije ubrzao, tokom projekta je planirana i obuka studenata biologije i ekologije iz NIDSBE “Josif Pančić” iz Novog Sada. Međutim, ekološki osvešćenog građanina treba negovati od najranijeg detinjstva te su predviđene i radionice za osnovce tokom kojih će se upoznati sa stenicama, slatinama i njihovim značajem.

Više o projektu možete naći na http://www.rufford.org/projects/jelena_%C5%A1eat