Promocija projekta – Solarna energija u SRP ,,Slano kopovo”

Solarni paneli na vizitorskom centruPostavlјanjem fotonaponskih uređaja za proizvodnju električne energije i solarno zagrevanje protočne vode završen je projekat „Solarna energija u Specijalnom rezervatu prirode Slano kopovo’’ koji je realizovalo ,,Lovačko udruženje Novi Bečej’’ uz podršku kompanije NIS.

 

 

RadionicaU okviru projekta održana je i radionica za školsku decu iz Novog Bečeja na temu globalnih klimatskih promena. Takođe, prikazan je model globalnog zagrevanja i predstavlјeno je praktično rešenje ovog problema koje se može primeniti na svako domaćinstvo kroz upotrebu solarne energije.

 

 

Cilј projekta bio je unapređenje uslova u rezervatu u oblasti zaštite životne sredine, turizma i edukacije, a na ovaj način rezervat je postao pristupačniji studentima, učenicima i svim lјubitelјima prirode uz pružanje bolјih uslova za održavanje kampova, seminara i radionica.

Realizacijom ovog projekta podstiče se racionalnija upotreba prirodnih resursa i unapređuje se održivost rezervata, a lokalna zajednica se motiviše da koristi obnovlјive izvore energije.

Kompanija NIS podržala je ovaj projekat u okviru programa Saradnja radi razvoja koji je osmišlјen sa cilјem da učvrsti partnerske odnose sa lokalnim zajednicama u okviru kojih posluje. Ove godine program se realizuje u 11 opština i to kroz projekte odabrane na javnom konkursu „Zajednici zajedno“.   Program se realizuje već šest godina zaredom i kompanija iz godine u godinu uvećava iznos sredstava koji dodelјuje kroz javni konkurs za projekte koji doprinose razvoju lokalnih zajednica, olakšavaju funkcionisanje brojnih ustanova i unapređuju rad kulturnih, obrazovnih i sportskih institucija.