Evropski Vikend Posmatranja Ptica i Na Slanom Kopovu

Jato lisastih gusaka Anser albifrons

Narednog vikenda, 1. i 2. oktobra, na 27 lokaliteta širom Srbije, održaće se Evropski vikend posmatranja ptica – Eurobirdwatch 2016. Drugog dana vikenda, u nedelju, izlet će se održati i na području SRP ,,Slano kopovo”.

BirdLife International i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i ove godine organizuju Evropski vikend posmatranja ptica, a pored Slanog kopova, izleti će se organizovati i u sledećim mestima: Deliblato, Bački Petrovac, Knić, Novi Sad, Bela Crkva (Labudovo okno), Bečej, Sremska Mitrovica, Veliko Gradište, NP ,,Tara”, Palić, Sremski Karlovci, Bačka Topola, Taraš, Kanjiža, Beograd (Beljarica i Veliko ratno ostrvo), Ovčar Banja, Vršac, Mokrin, Bačka Palanka, Popovica (Fruška gora), Hajdukovo i Melenci.

Cilj programa je da se svi građani koji učestvuju u ovom događaju informišu, dobiju nova saznanja o migraciji ptica, da nauče ponešto o raspoznavanju ptica, o njihovih navikama kako na migraciji, tako i na gnezdilištima. Program je namenjen svim uzrastima, deci i odraslima, sa ili bez ornitološkog znanja i iskustva, a od opreme je potrebno poneti dvogled, vodu, nešto za pojesti, kao i prikladnu terensku odeću i obuću.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti na kontakt lokalnog vodiča, najkasnije do 30.septembra. Spisak lokaliteta sa kontaktima vodiča možete pogledati ovde