Festival Ždralova Prikupio Brojne Ljubitelje Prirode i Ptica

Prethodnog vikenda, u Novom Bečeju i na području Slanog kopova, održan je peti po redu Festival ždralova. Ove godine je program festivala obogaćen nizom predavanja o pticama i njihovoj zaštiti.

 

 

Sa zanimljivim i stručnim temama iz oblasti zaštite prirode i ptica, publiku su upoznali predstavnici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Pričalo se o fenomenu migracije ždralova, bitnim područjima za migraciju ptica duž Jadranskog migratornog puta gde je predstavljeno područje sa samog ruba Panonske nizije – Labudovo okno.

 

Čulo se nešto više o zaštiti kritično ugrožene ptice – orla krstaša u Srbiji, kao i o izveštaju o stradanju ptica u Srbiji.

 

Pored stručnih predavanja, program u Domu kulture je obuhvatio i kreativni rad sa decom kroz radionice pravljenja ždralova, bojenje, kreiranje društvenih igara, izradu otisaka ždralova. Radionice su osmislile i sprovele članice udruženja ,,Knap” iz Novog Bečeja.

 

 

Nakon ,,radnog” programskog dela, svim zainteresovanima je obezbeđen prevoz do Specijalnog rezervata prirode ,,Slano kopovo” gde je predviđen i doček ždralova. Ždralova nije bilo kao ranijih godina, ali je dobro raspoloženje vladalo i strpljenje se isplatilo, pozdravili smo nekoliko stotina ždalova i ispratili ih na spavanje.