Edukativne i kreativne radionice na Slanom kopovu

U sredu i četvrtak, 17. i 18. aprila 2019., u Specijalnom rezervatu prirode „Slano kopovo“, održane su kreativne radionice za decu drugog i trećeg razreda novobečejskih osnovnih škola „Miloje Čiplić“ i „Josif Marinković“.
U okviru Rehab NatCult Heritage projekta o kojem smo Vam ranije pisali, održane su radionice za najmlađe. Radionice su bile edukativnog karaktera, gde su se deca upoznala sa prirodnim vrednostima rezervata a pored prilike da nauče nešto novo, deca su uživala i u prirodi i imala priliku da se kreativno izraze. Fokus samih radionica je stavljen na izradu suvenira od prirodnih materijala koji su karakteristični za ovo područje – glina, trska, semenje. Realizovane su i razne igre, da najmlađi vide kako je to izgledalo pre mobilnih telefona i kompjutera, kada su se deca više igrala napolju, pa su tako organizovane trke u džakovima, nadvlačenje konopca i trka improvizovanom trim stazom.

Želja nam je da potenicijali koje Slano kopovo poseduje za realizaciju ovakvog tipa aktivnosti u budućnosti budu u potpunosti ispunjeni. Na ovaj način, pored misije održivosti, Slano kopovo će ispuniti i misiju oblikovanja mladih, ekološki osvešćenih ljudi, koji će u budućnosti brinuti i štititi ovaj biser Panonske nizije, kao i prirodu uopšte.

Fotografije: Goran Dobožanov